LAGERRENSINING   VINTERKAMPANJ upp till -30%

Vattenvård / Poolrening

Ovillkorligen behöver Ni en vattentestare. Tack vare den kan man genom att jämföra färger avgöra klorvärdet (eller syrevärdet) och pH. pH-värdet är mycket viktigt och måste ligga omkring 7,2-7,4. Om det inte stämmer bör man tillämpa medel som höjer eller sänker pH. Det finns många testers, manuella och elektroniska av skiftande kvalitet. Vid val av manuell tester bör man se till att den har två kammare för att separat mäta klor (eller syre) och pH. De bästa elektroniska testarna är fotometriska instrument. Efter det att vattnet har testats kan man sätta igång med vattenvård.

Vattnet måste vara desinficerat. Till och med den bästa filtreringsanordningen kan inte befria vattnet från bakterier, Givetvis behöver Ni inte använda klor. Det finns även syrepreparat. Det klorpreparat som vi erbjuder är inte alls den sämsta lösningen. De är säkra och effektiva. Självklart får man inte förtära preparaten! Det finns olika sätt att desinficera vattnet. Vi räknar upp dem med det mest effektiva först. Klor, ozon, aktivt syre, UV-lampor, elektrolys av salt. Valet är upp till Er.

Preparaten kan doseras för hand eller med hjälp av doseringsautomat. Manuell dosering av medel i granulatform sker genom skimmern, boj som flyter på vattnet eller till en behållare på installationen. Flytande medel doseras till skimmern eller direkt till vattnet, helst ovanför utloppets munstycken. Doseringsautomater styr, mäter och kontrollerar vattnets tillstånd. Vattnets pH-värdet övervakas, och när det avviker från målvärdet aktiveras automatisk dosering. Till privata inomhuspooler rekommenderas användning av aktivt syre som desinficeringsmedel. I utomhuspooler eller i pooler som används intensivt rekommenderas användning av flyttande klor. I allmänna simbassänger och i bassänger på hotell och turistanläggningar används särskilt anpassade doseringsautomater som mäter klor i mg/l. Utöver pH reglering, mäter också de allmänna doseringsautomater Redox-värdet.

VAD MER BEHÖVS?

Er pool är nu klar. Filtret renar vattnet som nu har en blå färg, så som Ni har föreställt er att det ska vara. Vattnet värms upp av solen eller en värmeväxlare eller en solfångare. Det behövs dock några saker till för att vattnet ska fortsätta glänsa i solstrålarna, och botten samt bassängväggarna förbli rena. I följande del ska vi med några meningar ta upp det viktigaste.

MANUELLA BOTTENSUGAR

Reningsverket kan inte förebygga att det på poolens botten samlas sand, löv, leksaker m.fl. Med hjälp av en bottensug kan man se till att botten åter igen blir rent. Sugslangen ansluts till bottensugen, och den andra änden pluggas in i skimmern. Med hjälp av en teleskopstång förs bottensugen sakta över bassängens botten och väggar varvid smuts samlas upp. Bottensugar finns att få i många utföranden och prisklasser.

HALVAUTOMATISKA BOTTENSUGAR

Detta är anordningar som tillåter rengöring av bassängens botten utan mänsklig medverkan. Man kan dock inte lämna dessa att arbeta utan övervakning. De är anslutna till en sugslang vars ände pluggas in i skimmern. Vattnet sugs genom bottensugen, som självmant, utan teleskopstång, rör sig på botten och samlar upp föroreningar, som fastnar i filtret. Medan dessa bottensugar arbetar bör filtrets tryck kontrolleras.

Det förekommer även anordningar med elmotor, som arbetar oberoende av filtret, eftersom de har en egen filtreringssäck. Dessa måste dock styras med en teleskopstång.

AUTOMATISKA BOTTENSUGAR

Det finns även fullt automatiska anordningar för poolrengöring. De flesta klarar även att rengöra väggar, men detta är ingen regel. Var och en av dessa har en automatisk, förprogrammerad arbetsgång, och vissa kan även styras manuellt. De har en egen drivning och filtreringssäck, vilket gör att de kan arbeta oberoende av filtret. Ännu en fördel är att de ger extra vattencirkulation i poolen. Automatiska bottensugar är de mest komfortabla av alla sorter. De kräver ingen tillsyn under arbetets gång.

TERMOMETER

Detta är en mycket användbar sak i poolen. Det är bättre att veta om vattnet är 3 grader C eller 30 grader C, innan man går in i vattnet. Det finns flera modeller att välja på.